Evaluarea publicațiilor științifice

NEW!  Dezbatere publică

Procedura de evaluare a editurilor din domeniul fundamental al Științelor Sociale în vederea recunoașterii și clasificării din partea Consiliului Național al Cercetării Științifice 

Perioada dezbaterii publice:  22 februarie – 22 martie 2024
Observatiile vor fi transmise la adresa: secretariat.cncs@mcid.gov.ro


ARHIVĂ 2020- 2021

Informare 15 ianuarie 2021 – La sfârșitul anului 2020 au fost publicate rezultatele competițiilor „Proiecte de cercetare exploratorie” și „Evaluare a editurilor și revistelor cu profil umanist”, derulate sub egida Consiliului Național al Cercetării Științifice. Citiţi mai departe Comunicatul CNCS 


Informare 30 decembrie 2020

Stimați editori,

 Alăturăm rezultatelor finale ale evaluării prezente a revistelor și editurilor din România și Republica Moldova, organizată de Comisia de Științe Umaniste a Consiliului Național al Cercetării Științifice pentru perioada 2020-2024, mulțumirile organizatorilor adresate dumneavoastră pentru că ați avut amabilitatea de a ne oferi aplicația dumneavoastră, contribuind astfel la crearea unui important instrument de reper scientometric în evaluările individuale şi instituţionale în cercetarea românească.

Independent de rezultatul formal al clasificării aplicaţiei dumneavoastră, vă rugăm să luaţi în considerare aprecierea noastră pentru activitatea editorială prezentată şi pentru eforturile pe care le depuneţi în vederea susţinerii unor standarde ştiinţifice editoriale competitive. Apreciem şi încurajăm în mod deosebit implementarea şi respectarea normelor evaluărilor „peer review”, o mai bună distribuţie a publicaţiilor româneşti din domeniul umanist, precum și, în cazul revistelor, indexarea în baze de date de prestigiu din străinătate.

Alături de acest mesaj general, fiecare dintre colegii care au depus contestații va primi, în primele zile ale anului 2021, un răspuns particular la contestația depusă. Totuși, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a înţelege că judecăţile de calitate care stau la baza punctajelor obţinute de dumneavoastră în aplicaţia contestată aparţin evaluatorilor şi nu Comisiei noastre, care și-a asumat mai degrabă rolul de mediator în procesul de evaluare. Întrucât experții-evaluatori au fost admiși în urma unui apel public şi a unor criterii riguroase, suntem convinşi că şi dumneavoastră puteţi influenţa creşterea reprezentativităţii şi obiectivităţii evaluărilor Comisiei noastre persuadându-vă autorii, care sunt cercetători ştiinţifici cu prestigiu recunoscut, să îşi manifeste receptivitatea la apelurile noastre de înscriere ca experți pentru programele de cercetare și acreditare organizate de CNCS.

Vă dorim tuturor un An Nou cât mai fericit, marcat de o constantă creștere a prestigiului științific al întregii noastre comunități intelectuale.

Comisia de Științe Umaniste a CNCS

 


Informare, 18 decembrie 2020


Informare, 10 decembrie 2020

Stimați colegi editori,
Vă informăm că afișarea rezultatelor preliminare la competiţia de evaluare şi clasificare a revistelor şi editurilor umaniste din România şi Republica Moldova va avea loc la mijlocul săptămânii viitoare. Până la această dată au fost închise peste 90% din fișele de evaluare, restul urmând a fi finalizate în cursul zilelor următoare. La încheierea acestei etape a evaluărilor, aplicanții vor avea acces la fișele de evaluare. Vă asigurăm că experții-evaluatori, Comisia de ştiințe umaniste a CNCS și Biroul de scientometrie al UEFISCDI depun toate eforturile pentru a încheia întregul proces de evaluare până pe data de 23 decembrie a.c.



În atenţia editorilor:

Consiliul Național al Cercetării Științifice, prin Comisia sa de Științe Umaniste, inițiază evaluarea revistelor și editurilor cu caracter științific din România și Republica Moldova. Prezenta evaluare reia o tradiție începută în anul 2011 și… [citeşte mai mult]


Metodologia de evaluare și clasificare a editurilor, colecțiilor și revistelor științifice, în vederea recunoașterii și clasificării din partea Consiliului Național al Cercetării Științifice a revistelor științifice și editurilor din domeniul fundamental al Științelor Umaniste (aprobată prin OM 5550/11.09.2020)


NEW! Apel către evaluatori


Pachet de informaţii aflat  în consultare publică
Procedura de evaluare a revistelor și editurilor din domeniul fundamental al Științelor Umaniste în vederea recunoașterii și clasificării din partea Consiliului Național al Cercetării Științifice 

Perioada consultării:  24 iunie – 23 iulie 2020;
Observatiile vor fi transmise la adresa: secretariat.cncs@research.gov.ro


Arhivă competiții 2011-2012